Mijn naam is Wanda Wolters en ik ben sinds enige jaren actief als gediplomeerd natuurgeneeskundig diertherapeut. Mijn praktijk Vitality4Animals is gevestigd in Elsloo(Friesland) en ik richt me op de behandeling van honden, katten en paarden. Mijn opleiding voor veterinair natuurgeneeskundige heb ik bij de Silverlinde gevolgd en ben aangesloten bij de beroepsvereniging BCND.
Omdat ik helemaal achter de visie en producten van; “Natuurlijk voor de hond” sta, vindt ik het heel leuk om speciaal een artikel voor deze site te schrijven. Ik wil graag twee ervaringsverhalen met u delen over een hond met jeuk en een hond met spijsverteringsklachten. Beiden problemen kom ik namelijk erg vaak tegen binnen mijn praktijk.
Ik geef hier even kort een omschrijving over wat natuurgeneeskunde inhoudt. Ik werk vanuit de holistische visie wat betekent dat ik zoveel mogelijk een totaalplaatje van uw hond probeer te krijgen. Een aantal zaken die van belang zijn in een natuurgeneeskundig consult:
Een natuurgeneeskundig consult is zowel geschikt voor honden met fysieke klachten als gedragsproblemen. Ook komen er regelmatig honden in de praktijk die helemaal gezond zijn maar waarvan de eigenaar een gezondheidscheck wil om eventuele disbalansen vroegtijdig op te sporen en zo problemen te voorkomen. Heel geschikt voor puppy’s of juist oudere honden. Vitality4Animals komt voor een consult bij u thuis. Daar is uw hond het meeste op zijn gemak, waardoor ik ook goed zijn of haar natuurlijke gedrag kan observeren.
Tim is een gevoelige reu die sinds 2,5 jaar last heeft van toenemende jeuk en huiduitslag. Tim kwam een tijdje geleden voor een natuurgeneeskundig consult in mijn praktijk. Uit het gesprek met de eigenaresse bleek dat Tim een wat moeizame start heeft gehad. Hij komt uit een asiel en daarvoor heeft hij een tijd rondgezworven. In het asiel was hij erg angstig en gromde naar iedereen die interesse voor hem had. Daarom duurde het best lang voordat hij een nieuw baasje vond. Tim is in het asiel gecastreerd, ontwormd en ingeënt en zijn jeuk is al in het asiel ontstaan.
De huidige eigenaren hadden vanaf het begin een goede klik met Tim en daarom was er direct sprake van een vertrouwensband. Hij had het echter nog steeds erg moeilijk met vreemde mensen en ook bij lawaai, te veel drukte of onverwachte gebeurtenissen kwam zijn angstige gedrag weer naar voren. Hij kon dan zelfs uithalen, puur uit stress en angst.
De eigenaresse is eerst naar haar dierenarts gegaan in verband met de jeuk. De dierenarts schreef prednison voor. Tim zijn jeuk nam gelukkig wat af, al verdween het niet geheel. De prednison werd iets verhoogd en daarna ging het even een tijdje vrij goed. Tot hij recent toch weer een toename van de jeuk kreeg en daarnaast erg lusteloos was en veel last van oorpijn en vieze ogen had. De eigenaar besloot daarom een andere aanpak te proberen. Bij dit hondje was de oorzaak van het probleem met name stress door de moeilijke periode in het asiel. Daarnaast was er ook sprake van een stapeling van gifstoffen (door veel medicatie, slechte voeding, worm- en vlooienmiddelen etc.) in het lichaam waardoor de jeuk in stand gehouden werd.
We zijn bij Tim eerst eens gaan kijken hoe we het stressniveau naar beneden konden krijgen. Bijvoorbeeld door niet te veel dingen tegelijkertijd met hem te gaan doen en zoveel mogelijk structuur in zijn leven aan te brengen. We hebben hem ook ondersteund met een bachbloesemmix specifiek aangepast aan de individuele kenmerken van Tim. En tot slot hebben we kruiden ingezet om afvalstoffen af te voeren. Ook is de eigenaar overgestapt op een biologisch vers vlees voeding wat de hond extra ondersteunde met het ontgiftiging proces. Dit hielp hem al behoorlijk goed, toch bleef hij een zeer lichte vorm van jeuk houden. Na 6 weken hebben nog een vervolgconsult gedaan. We hebben toen nog een dieper werkend homeopathisch middel ingezet, passend bij zijn karakter en we hebben opnieuw zijn lichaam geholpen om alle afvalstoffen af te voeren.
Uiteindelijk heeft dit gezorgd tot een jeukvrije hond. En daarnaast is hij veel meer ontspannen geworden en raakt minder snel in paniek. Tot grote opluchting van de eigenaresse die echt gek is op haar hond en het allerbeste voor hem wil.
Recent kwam ik bij een enorm lieve en ondeugende teckel pup voor een consult. Deze pup wilde al een hele tijd weinig eten en was daardoor flink afgevallen. De eigenaresse had verschillende dierenartsen bezocht maar geen van allen kon echt iets vinden. Ze kreeg het advies om een wormenkuur, een anti-misselijkheid medicijn en pijnstillers te geven. Helaas hadden geen van de middelen enig effect. Toen ik bij de pup kwam zag hij er dan ook erg schraal uit en was, zeker gezien zijn leeftijd, moe en lusteloos. Uit het gesprek kwam naar voren dat dit hondje al sinds ze bij haar was last had van zijn spijsvertering. Hij had een wisselende ontlasting en liet soms zijn voer staan. De eigenaresse was op advies van de fokker altijd doorgegaan met de brokjes die de fokker aan al haar honden gaf.
Toen de pup 6 maanden was ging de eigenaresse een dag weg en zouden haar kinderen op de pup passen. Dit was voor dit hondje eigenlijk wat te veel en hij kreeg veel last van overgeven (dus de ervaring niet kunnen verteren, natuurgeneeskundig gezien) en sindsdien at hij niet of nauwelijks meer.
Hier was dus sprak van een slecht passende voeding, wat echt goed tot uiting kwam toen de pup stress had. Ik ben begonnen met een homeopathisch EHBO middel. Hierdoor begon de pup al na een paar uur weer wat te eten, tot grote opluchting van zijn eigenaresse. Vervolgens heeft de eigenaresse een tijdje zeer licht verteerbaar voedsel gegeven, kruiden om de eetlust op te wekken en een middel om het maagdarmslijmvlies te herstellen. Daarnaast heb ik ook essentiële oliën en een bachbloesemmix voorgeschreven die paste bij het karakter van deze hond. Hierdoor kwam hij ook emotioneel en energetisch meer in balans waardoor hij makkelijker met voor hem moeilijke situaties om leerde gaan.
Bij het vervolg consult viel mij op dat deze pup er weer veel beter uitzag. Hij was weer aangekomen in gewicht en was vrolijk en energiek. We hebben verschillende voedingen getest bij de pup met behulp van de connectie sensor (energetisch meetinstrument). De eigenaresse is vervolgens overgestapt op een pure kwaliteitsbrok zonder schadelijke bijproducten, zonder granen en met een hoog vleesgehalte en gaf daarnaast een probiotica. Hierdoor verdwenen alle klachten. De teckel pup is zich inmiddels aan het ontwikkelen tot een gezonde en brutale puberhond.
Heel veel honden doen het erg goed op vers vlees, veel klachten verdwijnen dan als sneeuw voor de zon. Toch zijn er ook honden die het hier minder goed op doen. Het blijft toch maatwerk. Ieder dier heeft weer wat anders nodig.
Een natuurgeneeskundige gaat dus op zoek naar de oorzaak van de klacht en kan zo heel gericht adviezen gaan geven die het probleem bij de wortel aanpakken. Natuurgeneeskunde kan daarbij ook een mooie aanvulling zijn op een reguliere aanpak door de dierenarts.
Mocht je vragen hebben naar aanleiding van dit artikel, neem dan vrijblijvend contact op met vitality4animals.