HOND EN ZOMER

De zomer brengt behalve de zon ook risico’s met zich mee. Ieder jaar verschijnen er berichten over honden die oververhit raken in een auto, tijdens een wandeling of op het strand, met als gevolg dat de hond in coma raakt en overlijdt. Hondengedragsdeskundige Michelle Vrolijk heeft daarom dit praktische artikel vol tips en weetjes geschreven. Een mooie zomer samen!

Hond en warmte
Oververhitting bij honden vindt veel sneller plaats dan je verwacht. Honden kunnen niet transpireren zoals mensen; ze hebben vrijwel geen zweetklieren. Ze kunnen alleen zweten via hun voetzooltjes en door middel van hijgen. Daardoor kunnen ze hun warmte slecht kwijt.

Wanneer is het voor een hond zomer?
Een temperatuur van 20 graden Celsius of warmer is voor mij de richtlijn.

Wat niet te doen?
Met warm(er) weer kan een hond door activiteiten in zon, schaduw of water snel oververhit raken. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld spelen, achter ballen aan rennen, joggen, fietsen en trainen. Ook rustige ‘activiteiten’ zoals wandelen, onder een parasol op het strand, mee in het fietsmandje of mee in de auto kunnen risico’s met zich meebrengen.

Laat je hond op een warme(re) dag nooit achter in de auto, tent, caravan of in andere ruimtes die snel opwarmen zoals bijvoorbeeld een schuur met plat dak. Dergelijke ruimtes worden snel extreem heet.

Wat dan wel?
Je kunt het beste op warme dagen jullie leven wat aanpassen:

 • Loop vroeg in de ochtend en laat in de avond.
 • Houd rustige korte wandelingen in de schaduw.
 • Wandel op koele ondergronden zoals gras, aarde en beschutte bospaden.
 • Blijf op hete dagen overdag thuis en laat je hond de behoefte doen in de tuin (als jullie daar beide geen problemen mee hebben) of loop een mini-rondje.
 • Zorg voor koele schaduwrijke plekken en de mogelijkheid om van plek te veranderen.
 • Drinkwater moet altijd ruim voldoende aanwezig en bereikbaar zijn.
 • Let goed op je hond en vraag advies aan een deskundige bij twijfel, vragen of problemen.
 • Hersenwerk spelletjes om ze toch een beetje bezig te houden.

Zwemmen bij warm weer
Zwemmen is niet per definitie de oplossing bij warm weer. Het hangt af van de hond, de locatie, het tijdstip (de vroege ochtend of de late avond is de beste optie) en de omstandigheden. Door zwemmen, spelen in het water of ballen uit het water halen krijgt een hond het vaak extra warm. Als de hond daarna weer moet lopen of de hete auto in moet, dan doet de goedbedoelde zwempartij vaak meer kwaad dan goed. De hond gaat dan nat, (te) druk en oververhit de auto in.

Bij honden met een lange of dikke (onder)vacht duurt het lang voordat ze volledig (tot op de huid) zijn opgedroogd. Bovenop lijken ze droog maar dieper in de vacht is het nog nat. Dit kan gaan broeien en resulteren in vervelende wonden zoals hot spots.

Hulpmiddelen bij warm weer

 • Er zijn diverse artikelen te koop om honden verkoeling te brengen zoals koelmatten, -halsbanden en -tuigen. Als je deze wilt aanschaffen dan zou ik kiezen voor een koelmat omdat je dan de keuze bij de hond legt: hij kan er (deels) op gaan liggen of niet. Bij een koelband en -tuig is de hond afhankelijk van de eigenaar waardoor de hond geen keuze heeft wat ik een groot nadeel vind. Daarnaast vind ik ze vaak (in natte staat) te zwaar.
 • Een natte handdoek of een handdoek uit de vriezer om op te liggen is voor sommige honden fijn. Geef je hond echter de keus, dwing hem niet.
 • Een kinderbadje gevuld met wat water in de tuin of op balkon zodat je hond kan pootje baden als hij dat wil. Wel op tijd verversen in verband met bacteriën.

‘Even’ in de auto
Het achterlaten van een hond in de auto bij warm of zonnig weer kan afschuwelijke gevolgen hebben. Een auto in de schaduw kan snel in de zon komen te staan omdat de zon draait, en zelfs een auto in de schaduw met de ramen open wordt snel te heet voor een hond. De temperatuur in een auto kan binnen een paar minuten oplopen tot 50 à 60 graden Celsius. De hond zal dan buiten bewustzijn raken en stikken.

Altijd op blote voeten
In de zomer kan de grond letterlijk te heet onder je voeten worden, denk bijvoorbeeld aan het zand op het strand. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor asfalt en steen: dat krijgt een veel hogere temperatuur dan je wellicht zou verwachten omdat ze warmte vasthouden. Bovendien loopt je hond dichterbij de warmtebron omdat hij dichter bij de grond loopt waardoor het extra warm is.

Warme oppervlaktes kunnen blaren en brandwonden aan de voetzooltjes van je hond veroorzaken wat ontzettend pijnlijk is. Als je met je blote voeten de ondergrond test, dan voel hoe warm het is. Is het te heet onder jouw voeten? Dan is het zeker te heet voor de voetzooltjes van je hond. Een hond draagt geen schoenen, hij loopt altijd op ‘blote voeten’.

Hond op reis
Gaat de hond mee op reis in de auto, dan is het verstandig om voorbereid op pad te gaan, ookal gaat het misschien om een ritje van slechts een half uur. Ik vertrek nooit zonder een aantal flessen water, een drinkbak, diverse grote badlakens (ik heb een grote hond), een koeldeken om de auto koel te houden en mijn mobiele telefoon. Dan kan ik hond en auto zo koel mogelijk houden.

Daarnaast heb ik standaard een EHBO set in de auto voor mens én dier. Het is een goed idee om met je (holistische) dierenarts of natuurgeneeskundig therapeut te bespreken wat je het beste voor jouw hond in de auto kunt hebben.

Verbranden
Ook honden kunnen verbranden in de zon: huid waar geen, weinig of heel kort haar op groeit, een huid met weinig pigment, de lichtroze neus, de (randen van de) oren van sommige honden, de buik etc. Tevens zijn bepaalde rassen zoals bijvoorbeeld de naakthond extra kwetsbaar.

Zonnebrandcrèmes voor mensen kunnen verschillende ingrediënten bevatten die gevaarlijk zijn voor een hond. Als je hond likt aan de ingesmeerde delen dan krijgt hij de crème binnen. Daarnaast kunnen kleurstoffen, conserveringsmiddelen en parfums tot allergieën leiden. Om deze reden heb ik voorkeur voor een ‘eigen’ zonnebrandcrème voor de hond, bij voorkeur een niet-chemisch product met een hoge beschermingsfactor. Als je hond het water ingaat dan moet de crème ook waterproof zijn. 

Oververhitting kent verschillende fases:Gebruik je een spray, let er dan op dat je hond tijdens het insprayen het product niet in ogen, oren of neus krijgt.

Het herkennen van oververhitting

 • Hijgen, koele plekjes blijven zoeken, geen rust meer hebben op één plek.
 • Snel hijgen, kwijlen, braken, diaree.
 • Slijmvliezen worden bleek.
 • Niet meer reageren op prikkels, apathisch, bewusteloos.

Als het fout gaat...
Wanneer een hond door de hitte apathisch, versuft of bewusteloos is, dan kun je het volgende doen:

 • Verplaats de hond zo snel mogelijk naar een koele en schaduwrijke plek.
 • Laat lauw water (geen koud water!) over de hond lopen of gebruik natte lappen. Koel de hond niet abrupt en extreem sterk af. Onderkoeling kent ook grote risico’s.
 • Breng de hond zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verdere behandeling.

Extra kwetsbare honden
Sommige honden zijn extra kwetsbaar. Je kunt hierbij denken aan puppies, oude, dikke en zieke honden en bepaalde rassen zoals honden met een korte snuit of extra huidplooien. Wees dan extra alert.

Pas op met zwemmen: gevaar voor blauwalg
Tijdens warm weer kan een plotselinge groei van blauwalg ontstaan. Blauwalgen leven in zowel zoet en zout water en floreren vooral goed in stilstaand water of langzaam stromend water. Er zijn verschillende soorten, enkele zijn niet giftig, maar de meeste soorten zijn erg giftig en kunnen fataal zijn voor mens en dier, vooral voor kleine kinderen en huisdieren vanwege hun lichaamsgewicht.

Honden zijn erg gevoelig omdat zij tijdens het zwemmen water kunnen binnen krijgen, maar ook wanneer zij na het zwemmen in besmet water hun vacht aflikken kan het fataal worden. Hoewel er geen tegengif is, kan ondersteunende zorg eventueel wel het leven van je hond redden. Het is noodzakelijk onmiddellijk met je hond naar de dierenarts te gaan en te voorkomen dat je hond onderweg aan zijn/haar vacht likt. Besmet water kan meestal herkend worden aan de blauw/groene waas die over het water ligt, het heeft vaak een muffe/aardachtige geur. Blauwalgen kunnen het water ook bruin of roodachtig kleuren. Sommige soorten veroorzaken schuim op het water.

Pas op met zwemmen: botulisme
Botulisme is een voedselvergiftig die verlamming en tenslotte de dood tot gevolg kan hebben. Wanneer een hond van een besmet kadaver eet, besmet water drinkt of in besmet water zwemt, dan kan de hond botulisme oplopen. Met intensieve zorg kunnen honden de besmetting overleven. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in ondiep, stilstaand water in de zomer en om op kadavers van vissen en vogels te letten. Ook hier is het advies om zo spoedig mogelijk naar de dierenarts te gaan indien je botulisme besmetting vermoedt.

Veilig zwemwater
Veilig zwemwater kun je vinden op de handige site www.zwemwater.nl. Deze informeert over de hygiëne en veiligheid van buitenzwemplekken, zwemplekken die zijn aangewezen en onderzocht door de provincies, de omgevingsdiensten, de waterschappen en Rijkswaterstaat.

Berenklauw (periode: juni tot oktober)
Mensen willen deze plant nog wel eens verwarren met het onschuldige, veel kleinere Fluitjeskruid. In Nederland hebben we 2 soorten berenklauwen: de reuzenberenklauw en de gewone berenklauw. Beiden zijn te herkennen aan de witte bloemschermen en de grote behaarde bladeren. De reuzenberenklauw heeft ook herkenbare rode vlekken op de stengel. De plant komt vaak voor langs de waterkant en in bermen en wordt steeds vaker gezien in stedelijk gebied.

De grote boosdoener is het sap van de berenklauw. Als een hond in aanraking komt met het sap, zullen er na ongeveer 24 uur rode vlekken ontstaan. Dit proces zet zich voort en er zullen zwellingen en blaren ontstaan die op brandwonden lijken. Het is daarom aan te raden contact op te nemen met je dierenarts voor overleg en behandeling.

Tot slot: gezond verstand
Het klinkt misschien wat flauw, maar het is vaak een kwestie van goed kijken (en dan ook echt zien!) en het gezond verstand gebruiken. Bij twijfel: niet doen, raadpleeg een deskundige en/of bedenk een passend alternatief. Je kunt jezelf bijvoorbeeld afvragen voordat je naar buiten gaat bij warm weer:

 • Is het nodig dat we nú gaan?
 • Is het verstandig dat we nú gaan?
 • Kan ik het anders regelen zodat we niet de warmte in hoeven?

©Michelle Vrolijk
Hondengedragsdeskundige
www.michellevrolijk.nl

Vakantie gerelateerde producten:

 

 

Sorteer op
per pagina
 • Nieuw

  EHBOngemakken Kit voor de hond
  EHBOngemakken Kit voor de hond

  EHBOngemakken Kit voor de hondWe hebben vaak wel standaard pleisters, paracetamol en anti-diarreemiddelen voor onszelf in huis. Maar hoe doen we dat voor onze huisdieren? Vaak gebeuren ongemakken in het weekend of op vakantie. Dan…

  € 29,95
 • Honden koeljas
  Honden koeljas

  Honden koeljasDe honden koeljas beschermt honden tegen oververhitting door gebruik te maken van een water absorberende koeljas met een unieke structuur.

  ∙ Eenvoudig aan te trekken
  ∙ Koelt 2-3 uur
  ∙ Anti-bacterieel
  ∙…

  € 29,95
 • Waterbak road refresher klein
  Waterbak road refresher klein

  Waterbak Road RefresherKun je ook altijd dweilen nadat je hond water heeft gedronken? Met deze waterbak de "Road Refresher" lekt de hond niet meer. Deze waterbak heeft als het ware een drijvend schoteltje, hierdoor ligt er maar…

  € 17,95
 • Waterbak road refresher groot
  Waterbak road refresher groot

  Waterbak Road RefresherNieuwe voorraad begin volgende week beschikbaar.

  Kun je ook altijd dweilen nadat je hond water heeft gedronken? Met deze waterbak de "Road Refresher" lekt de hond niet meer. Deze waterbak heeft als het ware…

  € 19,95
 • Hero Bowl - voerbak klein
  Hero Bowl - voerbak klein

  Hero Bowl - Voerbak kleinMet bewezen slimme zilveren-ion technologie is dit veruit de meest hygienische voerbak op de markt. Het is wetenschappelijk bewezen dat de Hero Bowl de groei van meer dan 99% van veel voorkomende…

  € 20,95
 • Hero Bowl - voerbak groot
  Hero Bowl - voerbak groot

  Hero Bowl - Voerbak grootMet bewezen slimme zilveren-ion technologie is dit veruit de meest hygienische voerbak op de markt. Het is wetenschappelijk bewezen dat de Hero Bowl de groei van meer dan 99% van veel voorkomende…

  € 23,95
 • Vetramil Paw wax 120 gr
  Vetramil Paw wax 120 gr

  Vetramil Paw wax 120 grVetramil pootjeswax met honing is speciaal ontwikkeld ter bescherming van de voetkussens van honden. Voor in de zomer als bescherming tegen heet asfalt en in de winter bij contact met sneeuw, pekel of ijs.…

  € 17,95
 • Espree Paw balm voetzoolbalsem 44 ml
  Espree Paw balm voetzoolbalsem 44 ml

  Espree paw balm voetzoolbalsem 44 mlBeschermd de voetzolen bij sneeuw, pekel of ijs. Ook goed in te zetten bij een lange wandeling of als de hond naast de fiets loopt. Ook ideaal voor de droge neus en ellebogen (doorliggen)

  € 14,95
 • Holt Games Holt
  Holt Games Holt

  Holt Games Holt niveau 2 spelSpellen gemaakt van natuurlijke materialen om uitdagingen te bieden aan huisdieren, maar ook om samen actief te zijn.

  Omschrijving: Een uitblinker in variatie! De Holt kan je op verschillende manieren…

  € 34,95
 • Nina Ottosson Dog Brick
  Nina Ottosson Dog Brick

  Nina Ottosson Dog Brick (niveau 2) Omschrijving: De Dog Brick is ideaal om de training van je hond mee voort te zetten. Dit spel, dat valt onder moeilijkheidsgraad 2, is zeer veelzijdig en een echte hersenkraker voor de hond.…

  € 27,95
 • Nina Ottosson Dog Hide N’ Slide
  Nina Ottosson Dog Hide N’ Slide

  Nina Ottosson Dog Hide N’ Slide (niveau 2)Omschrijving: De Dog Hide N’ Slide is ideaal om de training van je hond mee voort te zetten. Dit spel valt onder moeilijkheidsgraad 2. De Dog Hide N’ Slide zal jou en je hond meer…

  € 29,50
 • Nina Ottosson Dog Smart original
  Nina Ottosson Dog Smart original

  Nina Ottosson Dog Smart original (Niveau 1)Omschrijvijng: De Dog Smart is een leuk spel om de hersenwerk training mee te beginnen. De uitdaging voor je hond is om de brokjes te vinden die je onder de botjes hebt verstopt. Vind je…

  € 19,50
 • Nina Ottosson Tornado
  Nina Ottosson Tornado

  Nina Ottosson Tornado (Niveau 2)Omschrijving: De Dog Tornado is vier lagen pret en ideaal om de training van je hond mee voort te zetten. Dit spel valt onder moeilijkheidsgraad 2 en de Dog Tornado is de meest populaire bezigheid…

  € 29,50
 • Nina Ottosson Treat Maze
  Nina Ottosson Treat Maze

  Nina Ottosson Treat MazeOmschrijving: Het hondenspel de Dog Treat Maze is het ideale spel voor wederzijds plezier en uitdaging. Vul de traktatieschijf met de favoriete snackjes van je hond en geef de schijf om mee te spelen. De…

  € 19,50
 • Aanbieding

  Smoofl Hondenijsjes Mix - Watermeloen
  Smoofl Hondenijsjes Mix - Watermeloen

  Smoofl Hondenijsjes Mix - WatermeloenMet deze Smoofl hondenijs mix kun je heel eenvoudig een lekker ijsje maken voor je hond. Ze zijn super eenvoudig om te maken: je voegt water bij, even roeren, invriezen en klaar. (Zie filmpje)…

  € 7,95 € 6,95
 • Aanbieding

  Smoofl Hondenijsjes Mix - Appel
  Smoofl Hondenijsjes Mix - Appel

  Smoofl Hondenijsjes Mix - AppelMet deze Smoofl hondenijs mix kun je heel eenvoudig een lekker ijsje maken voor je hond. Ze zijn super eenvoudig om te maken: je voegt water bij, even roeren, invriezen en klaar. (Zie filmpje) Er…

  € 7,95 € 6,95
Sorteer op
per pagina
© 2015 - 2021 Natuurlijk voor de hond | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel